Uren hud

Problemer med uren hud kan opstå i puberteten hvor der sker en øget produktion af fedt og talg. Dog oplever flere kvinder, i alle aldre, at få uren hud i mindre grad end i puberteten. Det kan skyldes hormonændringer, kost eller væskeindtagelse da alle disse faktorer har indflydelse på din huds renhed.

 

Fedtet og uren hud får de fleste, altså 80-90 pct af teenagerne. De første urenheder kommer som regel i puberteten og problemet er mest udbredt i 14-18 års alderen. Problemer med uren hud opstår, fordi hormonniveauet stiger i puberteten og dette medvirker til en øget produktion af hudfedt og talg.

Hudfedtet bliver nedbrudt af særlige bakterier, der lever under huden. Når hudfedtet nedbrydes, fremkommer affaldsstoffer. Talgkirtlerne propper til og på den måde opstår der hudorme, talgknopper og bumser. Bumser kommer især i ansigtet, på ryggen og brystet. Her er talgkirtlerne større og mere udbredte end på resten af kroppen.

Men jeg oplever også kvinder og mænd højere oppe i alderen hvor fedtet/uren hud opstår. For nogle kvinder sker det ifm menstruationen.

Der findes forskellige former for akne/acne – mange, som døjer med uren hud, leder efter et mirakelmiddel, der kan løse problemet her og nu. Men bumser og uren hud kræver tålmodighed og en langsigtet behandling. Mange problemer kan undgås eller mindskes hvis hudenenseprodukter findes som gel, mælk og creme.

Har du uren/fedtet hud eller akne/acne, er det meget vigtigt at rense huden morgen og aften – med velegnede renseprodukter, som fjerner det overskydende fedt fra huden uden at udtørre den.

Når du renser huden hyppigt, er det samtidig meget vigtigt at følge op med pleje af huden med de rette produkter, da rensning altid vil udtørre huden en smule. I modsat fald kan der opstå ubalance i huden, som pga. udtørring vil producere mere hudfedt fra talgkirtlerne, som derefter vil stoppe til og danne bumser. Brug produkter, som er specielt udviklet til uren/fedtet hud eller akne – og som samtidig tilfører huden fugt. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige pleje til din hud. Der findes forskellige produkter til de enkelte hudtyper/problemer.

Dækstifter og foundation

Der findes mange produkter til lokalbehandling af bumser og dækkende produkter/foundations til kamuflering af urenhederne. For nogle produkter gælder at de er rent kosmetiske mens andre også har en behandlende effek

Husk også en solcreme specielt til uren/fedtet hud når du opholder dig udendørs. Solens stråler kan forværre din akne.

Alle aknetyper kan behandles. Mild og moderat ikke-betændt akne kan ofte behandles med ovenstående hudplejemidler. Svær akne kræver ofte medicinsk behandling og bør tilses af en læge, bl.a. for at undgå ardannelser. Akne er en kronisk sygdom, og der findes ingen behandling, der helbreder sygdommen. Men der findes en række lægemidler, der ved regelmæssig daglig brug næsten kan fjerne symptomerne. Den største indsats kræves af én selv. Du skal nemlig regne med, at det tager uger til måneder at få det fulde udbytte af behandlingen. Derfor er det en god idé at få indarbejdet nogle gode rutiner. Fx at vælge et tidspunkt, hvor der er tid og ro til at smøre sig. Herved undgås stress, som i sig selv kan forværre akne symptomerne. Nogle af de mest effektive lokale midler mod akne kan blege stof og hår. Derfor er det en god ide at smøre sig inden sengetid og anvende sengetøj og nattøj, som man accepterer bliver bleget eller misfarvet. Mild og moderat akne behandles med midler til at smøre på huden (lokalbehandling). Ofte består behandlingen af to midler, så det ene lægemiddel smøres på om morgenen og det andet om aftenen. Formålet er at opnå en hurtigere indsættende effekt på symptomerne.

Alle reagerer forskelligt på lægemidler. Nogle kan se resultat allerede efter få uger, andre må have op til 3 måneders tålmodighed. Hvis ikke du med regelmæssig daglig brug af et lægemiddel mod akne har fået resultat efter 3 måneder, bør du i samarbejde med lægen forsøge et andet præparat. Giv ikke op for tidligt! Husk at fortsætte behandlingen i hele behandlingsperioden – også selv om du skulle være så heldig at din akne aftager efter få ugers behandling. Aknen kan komme hurtigt tilbage, hvis du stopper behandlingen for tidligt. Brug ikke mere end din læge har ordineret, det hjælper ikke at overbehandle.

Hermed et par gode råd….

Krads/klem ikke i urenheder med negle eller instrumenter

Afrens huden med et renseprodukt specielt beregnet til uren og fedtet hud. Fjern omhyggeligt cremer og  makeup hver aften

Brug en hudcreme til uren eller fedtet hud. De findes i mange udgaver.

Anvend oliefri makeup-produkter. Visse typer makeup er specielt beregnet til akne hud og uren hud.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Acne